logo
Dresajul canin: lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii pentru a avea cel mai educat animal de companie
06 Sep

Dresajul canin si socializarea se numara printre nevoile de baza ale cainilor. De aceea, este important sa incepi sa-ti antrenezi animalutul cat mai curand posibil si sa-l inveti sarcini simple, cum ar fi sa stea, sa vina, sa se aseze sau sa mearga la cusca. Chiar daca ideea unui dresaj canin pare a fi coplesitoare pentru tine ca proprietar fara experienta, daca o iei pas cu pas, vei vedea ca aceasta activitate va deveni mai putin descurajanta. Descopera in articolul de mai jos tot ce trebuie sa stii despre dresarea cainilor si importanta acestui proces, precum si principiile de baza de la care trebuie sa pornesti.

Cuprins:

1. Dresaj canin: importanta, sfaturi si principii de baza de care trebuie sa tii cont

1.1. De ce este important dresajul canin?

1.2. Cand se incepe dresajul la caini?

1.3. Sfaturi importante inainte de a incepe dresajul cainilor

1.4. Principii de baza pentru dresajul cainilor

2. Dresajul pas cu pas: principalele tehnici pe care le poti aplica acasa

2.1. 5 etape ale unui dresaj canin de succes

2.2. Dresajul de disciplina

2.3. Dresajul cainelui lup

1. Dresaj canin: importanta, sfaturi si principii de baza de care trebuie sa tii cont

alt="dresajul canin"

Detinerea unui caine este o bucurie dar implica, in acelasi timp, si anumite responsabilitati, printre care si dresajul canin. Acesta trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai frageda pentru ca animalul sa devina receptiv si ascultator la varsta adulta. Dresarea cainilor se face cu multa rabdare, blandete si intelegere pentru micul patruped din viata ta.

1.1. De ce este important dresajul canin?

Dresajul canin este important din mai multe motive printre care se numara:

  • Incurajeaza un comportament dezirabil al cainelui - cel mai important motiv pentru care trebuie sa iti dresezi cainele este acela ca vei incuraja un comportament bun al acestuia si vei descuraja obiceiurile proaste. In acest fel, te vei bucura de timp de calitate in compania animalului tau favorit.

  • Ofera stimulare mentala - si cainii se pot plictisi daca nu au activitate. De aceea, dresajul canin, fie ca este vorba de comenzi esentiale, sau de trucuri noi si distractive, poate fi un exercitiu mental extraordinar.

  • Construieste increderea - atunci cand cainele invata cu succes o noua comanda, acesta isi va consolida increderea si afectiunea pe care o simte fata de tine. Astfel, el va deveni un companion loial cu care vei putea dezvolta o relatie puternica si de durata.

1.2. Cand se incepe dresajul la caini

Cainii invata in mod constant, fie din mediul inconjurator, fie din socializarea cu oamenii sau alte animale. In afara de experienta pe care o capata de-a lungul vietii, dresajul direct este si el extrem de important. Acest lucru creeaza o baza esentiala care va pregati terenul pentru viata de adult.

Daca te-ai intrebat la ce varsta incepe dresajul cainelui, ideal este sa se faca acest lucru de indata ce l-ai adus acasa. Varsta potrivita este de aproximativ 8 saptamani deoarece, in aceasta etapa, cainii pot invata rapid indicatiile de baza, cum ar fi sezi, stai sau vino. 

1.3. Sfaturi importante inainte de a incepe dresajul cainilor

Fie ca tocmai ai cumparat un nou catelus sau ai adoptat un caine adult, iata cateva sfaturi si tehnici pentru a incepe sesiunile de dresaj canin:

Realizeaza toate antrenamentele in lesa - cheia pentru un dresaj canin adecvat este controlul. Un caine controlat se concentreaza mai bine, este calm si atent, gata sa asculte si sa raspunda la instructiuni. Prin urmare, folosirea unor zgarzi si hamuri pentru caini te va ajuta sa mentii controlul si atentia cainelui.

Fii consecvent si optimist - in timp ce tu te gandesti ca vei scapa de problema pantofilor rosi, pentru caini, dresajul are ca scop dezvoltarea unei relatii cu tine. Ei asculta comenzile pentru a-ti face pe plac. Din acest motiv, sesiunile de antrenament trebuie sa se faca in mod regulat si cu o atitudine optimista. Ideal este sa dresezi cainele in sesiuni de 10-15 minute, de trei ori pe zi, si fiecare dintre acestea trebuie sa se incheie intr-o nota pozitiva.

Pregateste-te pentru succese, dar si esecuri - atunci cand incepi dresajul cainilor trebuie sa stii ca vor exista zile in care cainele se va sincroniza perfect cu tine si va invata rapid comenzile, iar in altele vor fi necesare mai multe incercari. Nu te ingrijora, o sesiune proasta de dresaj nu inseamna ca animalul tau de companie nu va invata niciodata comenzile.

1.4. Principii de baza pentru dresajul cainilor

Exista diferite metode de dresare a cainilor dar toate respecta aceleasi principii de baza. Iata care sunt acestea:

Folosirea de recompense  

Este o metoda de dresaj acceptata si sustinuta stiintific. Acest proces de acordare de recompense pentru caini va incuraja comportamentul pe care doresti sa-l obtii de la animalut. Utilizarea pedepselor si a corectiilor dure trebuie evitate deoarece acestea pot produce consecinte pe termen lung, cum ar fi diverse forme de frica si anxietate.

Pentru a aplica acest principiu de dresaj canin, afla mai intai care sunt recompensele care functioneaza cel mai bine pentru cainele tau. Exista recompense crocante sau bunatati moi si masticabile, in functie de preferinte. Pentru cainii care nu sunt motivati de mancare, poti  incerca o jucarie care sa le placa si pe care sa o primeasca atunci cand au facut cu succes o comanda. Lauda este, de asemenea, o alta modalitate de a intari comportamentului pozitiv al catelusului. Sa-l mangai sau sa-i spui “Bravo!” poate fi tot ce are nevoie cainele tau pentru un antrenament de succes.

Consecventa si rabdare

Atunci cand dresezi un caine, este foarte important sa fii consecvent, adica sa folosesti acelasi cuvant sau semnal de mana pentru a-l invata indicatiile de baza. De asemenea, este important sa intaresti comportamentele pozitive in mod constant chiar daca nu este o sesiune de antrenament. Spre exemplu, daca cainele sta la usa pentru a iesi afara sa-si faca nevoile, opreste-te din ceea ce faci, lasa-l sa iasa si recompenseaza-l.

Catelusii sunt in crestere si invata la fel ca niste copii. Sunt predispusi greselilor si este posibil sa nu inteleaga intotdeauna ceea ce le ceri. Nu trebuie sa te simti frustrat din acest motiv, ci dimpotriva, trebuie sa ai rabdare si sa mentii o rutina pentru a-l face pe animalut sa se simta in siguranta.

Exerseaza cu cainele in diferite medii

Antrenamentul intr-un mediu nou este diferit de cel de acasa. Acest lucru se datoreaza varietatii de mirosuri si obiecte pe care cainii le vor intalni in afara casei. Incearca sa-i antrenezi si in alte medii pentru a determina cainele sa fie increzator indiferent de situatie si de distrageri.

2. Dresajul pas cu pas: principalele tehnici pe care le poti aplica acasa

Stapanirea comenzilor de baza face parte din dresajul elementar al cainelui si este o parte vitala in tot procesul. Aceste comenzi fac mult mai usoara relatia dintre stapan si animal. Dresajul necesita timp si rabdare chiar daca nu incerci trucuri foarte complicate. Nu ezita niciodata sa ceri ajutorul unui dresor profesionist atunci cand ai nevoie. Pentru dresajul de acasa, exista cateva recomandari de care trebuie sa tii cont pentru a te asigura ca vei avea un animal, fericit, sanatos si ascultator.

2.1. 5 etape ale unui dresaj canin de succes

Cainii invata foarte bine prin asociere, consecventa si repetitie. Daca tii cont de cele 5 etape ale dresajului canin, fara dubii te vei bucura de rezultatele dorite.

Etapa 1: Achizitie/Asociere

Pentru a urma o comanda, cainele trebuie mai intai sa inteleaga ce tip de comportament astepti de la el. Acest lucru va fi posibil daca animalutul asociaza comportamentul asteptat cu comanda. Cuvantul sau cuvintele pe care le spui nu inseamna nimic pentru el pana nu ii demonstrezi asocierea asteptata la acea comanda. Pastreaza un limbaj cat mai simplu astfel incat cainele sa inteleaga cat mai bine asocierea.

Etapa 2: Consecventa

Consecventa simplifica dresajul cainelui, fie ca este vorba de obedienta sau comportament. Atunci cand esti consecvent cu comenzile si asteptarile, cainele va dobandi asocierea mai repede si va raspunde in mod corespunzator. Ideal este sa se implice si ceilalti membri ai familiei in procesul de dresaj deoarece acest lucru va ajuta la mentinerea consecventei in invatarea comenzilor. De asemenea, regulile casei trebuie sa fie si ele constante. Daca o persoana permite animalului sa stea pe canapea si cealalta nu, acest lucru il va deruta.

Etapa 3: Repetitia

Atunci cand incepi dresajul la caini, fii pregatit sa repeti ori de cate ori este nevoie. Tine cont de faptul ca nu toti cainii invata in acelasi ritm, de aceea repetitia este cheia pentru succes. Nu incepe alta comanda pana cand cea anterioara nu este stapanita de catre caine.

Etapa 4: Consolidare

In loc sa te exprimi doar pe cale verbala, intareste comanda cu un gest fizic. Acest lucru va mentine cainele concentrat asupra ta si il va determina sa realizeze comportamentul pe care il astepti de la el, fara a se plictisi.

Etapa 5: Mentinere/Intretinere  

Dresajul este o munca permanenta, care trebuie sa aiba continuitate pentru a da rezultate mereu. Mentinerea si extinderea dresajului pe tot parcursul vietii va avea ca rezultat un caine atent si ager, capabil sa invete trucuri noi, chiar si pe masura ce imbatraneste. Pentru un randament mai bun, integreaza antrenamentul in rutina zilnica a animalului tau de companie. In acest fel, te vei bucura si de timp petrecut impreuna, ca o echipa ce intampina mereu noi provocari.

2.2. Dresajul de disciplina

alt="dresaj canin"

Dresajul de disciplina reprezinta o baza si un pas important pentru a asigura un comportament mai bun si o comunicare mai puternica cu catelusul tau. Pastreaza intotdeauna o atitudine pozitiva in tot acest proces si vei vedea ca atat tu, cat si animalul tau de companie veti astepta cu nerabdare sesiunile viitoare. Iata cateva dintre cele mai importante comenzi in dresajul de disciplina! 

    • Subordonarea fata de stapan - acest lucru se invata in etapa de predresaj si este foarte important pentru stabilirea de la bun inceput a ierarhiei. Daca nu este invatat inca din primele luni cine este “seful”, cainele va incerca sa se impuna mai mult decat trebuie.

    • Obisnuirea cu zgarda si lesa - este recomandat sa obisnuiesti cainii cu zgarda si lesa inca de mici, iar rasele mai agresive chiar si cu botnita. Alege accesorii de dresaj potrivite pentru un plus de siguranta si, ulterior, obisnuieste cainele cu acestea, oferind recompense cu hrana sau mangaiere.

    • Mers la pas din lesa - cainele trebuie sa invete sa mearga in lesa, in partea stanga a stapanului. De asemenea, nu-i permite animalului sa o confunde cu o jucarie, tragand sau scuturand de ea. Cainele trebuie sa mearga linistit si atent la stapan iar lesa sa stea usor relaxata, nu intinsa.

    • Venirea la apel (“Vino aici”) - poti obisnui cainele cu aceasta comanda, aratandu-i jucaria sau mancarea preferata. Daca aceasta varianta nu functioneaza, poti folosi o lesa lunga iar in momentul in care dai comanda, tragi usor de lesa si ii arati mancarea sau jucaria.

    • Comanda de interzicere (“Nu ai voie”) - in cazul acestei comenzi, este recomandat sa lucrezi cu zgarda si lesa. De cate ori este necesar, tragi de lesa printr-o miscare scurta si asociezi gestul cu comanda verbala “nu ai voie”.

    • Comenzile “stai pe loc”, “sezi” si “culcat” - poti incepe prin a-l invata pe caine comanda “stai pe loc” cu ajutorul unei lese, urmand ca mai tarziu sa renunti la ea. Cea mai simpla metoda este sa dai comanda verbal si apoi sa pui mana in fata cainelui pentru a-l opri din mers. Bineinteles, cainele trebuie recompensat cu o mangaiere si o lauda verbala. Dupa ce isi insuseste foarte bine aceasta comanda, poti trece apoi si la altele precum “sezi”, “culcat” sau “asteapta”.

2.3. Dresajul cainelui lup

Ciobanescul german este o rasa remarcabila si foarte apreciata printre iubitorii de animale datorita nivelului ridicat de inteligenta. Un dresaj continuu si consecvent al cainelui lup de la o varsta frageda va asigura o convietuire extrem de placuta cu acest animal. Urmeaza ponturile de mai jos pentru un caine lup bine dresat!

De la 8 la 12 saptamani

Socializarea - este extrem de importanta pentru acesti caini protectori, astfel incat sa invete care straini sunt prietenosi si care nu. Pe langa expunerea la oameni, si expunerea la imagini, sunete si mirosuri noi este critica pentru dezvoltare.

Dresajul in casa - daca esti proprietar de ciobanesc german, vei observa ca acest caine este foarte usor de dresat, atata timp cat se asigura o supraveghere constanta si consecventa. Dresajul in casa se va face foarte rapid si usor.

De la 3 la 9 luni

Antrenamentul de ascultare - cainele lup exceleaza la ascultare, asa ca poti incepe sa-l inveti comenzile de baza (sezi, culcat, stai, mersul in lesa) de la o varsta frageda.

Rechemarea - invata cainele sa vina cand este chemat cat mai repede posibil. Chiar daca necesita mult timp, practica si rabdare, aceasta abilitate merita, deoarece este una extrem de folositoare in cazul in care pleaca de langa tine si nu il mai gasesti.

Controlul impulsurilor - este important pentru toti catelusii, nu doar pentru ciobanescul german. Atunci cand cainele se plictiseste va avea comportamente precum latrat excesiv, sapat sau ros. Pentru a controla aceste impulsuri, trebuie sa il faci sa se concentreze asupra ta, mentinandu-I atentia cu diverse recompense.

De la 9 la 24 de luni

Un caine ciobanesc german poate sa nu atinga un nivel de maturitate adulta inainte de varsta de doi sau trei ani, asa ca dresajul canin, controlul impulsurilor, imbunatatirea abilitatilor de ascultare, trebuie sa continue in toata aceasta perioada. In plus, pe masura ce cainele inainteaza in varsta, activitatile pot deveni mai concentrate si mai focusate pe anumite sarcini precum urmarire, mirosire, protectie.

Ideea de baza in dresajul cainelui lup este ca aceasta rasa se simte bine atunci cand are de munca si beneficiaza de un atrenament constant si consecvent. Asa ca, da-i mereu un prilej pentru a-si dovedi inteligenta si priceperea si veti culege roadele impreuna.

In concluzie, ofera-i animalului tau un dresaj canin adecvat in care sa incluzi cel putin comenzile de baza. Tine cont de sfaturile si recomandarile din acest articol si transforma-ti cainele in prietenul educat si bine crescut pe care ti l-ai dorit intotdeauna. Nu uita ca fiecare caine este diferit dar, in esenta, toti vor sa primeasca acelasi lucru: afectiune si atentie!

Sursa foto: pexels.com